• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
 Experts Ulaştırma Logo
KONTEYNER TAŞIMACILIK
KOMPLE TAŞIMACILIK
PARSİYEL TAŞIMACILIK
DENİZ YOLU TAŞIMACILIK
CANLI DESTEK

TİO Belgesi

TİO BELGESİ


Taşımacılık organizatörlüğü yapmayı düşünen farklı iş kollarındaki kişi veya firmaların yerine getirmesi gereken bir dizi yükümlülük söz konusu. Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) Yönetmeliği kapsamında ele alınan ilgili yükümlülüklerin temelinde ise TİO belgesi yer alıyor. Peki TİO belgesi nedir, şartları nelerdir ve hangi şirketler bu belgeye sahip olabilir?


TİO Belgesi Nedir?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor. TİO belgesi güvenli taşımacılık hizmeti vermek isteyen lojistik firmaları ve şahıslara iş yapabilme yetkisi veriyor.

Ayrıca önceden karayolu lojistiğinde geçerli olan R1 ve R2 onay dokümanları, TİO yetki belgesi ile değiştirilerek yenilenebiliyor. Alınan TİO belgesinin geçerlilik süresi dönüştürülen R1 ve R2 belgelerinin geçerlilik süresine tekabül ediyor. Yine Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği gereğince verilen DD belgesi de TİO belgesine dönüştürülebiliyor. Öte yandan TİO yönetmeliği kapsamında denizyolu ve havayolu ile taşımacılık yapan şahıs ve şirketlerin de bakanlıktan TİO yetki belgesi alması esas kabul ediliyor.

TİO Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar

Kişi ve kurumların taşıma işleri organizatörlüğü yapabilmek için sağlaması gereken birkaç temel şart mevcut.

  • Gerçek kişilerin T.C. vatandaşı olması gerekirken tüzel kişiliklerin ise T.C. kanunlarına göre kurulup ticaret siciline tescil edilmesi zorunlu.
  • Şahsın ya da şirketin ilgili ticaret veya sanayi odasına bağlı olduğunu gösteren, başvuru tarihinin yapıldığı senede alınmış belgenin ibraz edilmesi gerekiyor.
  • Tüzel kişiliklerin yaptığı başvuruların onaylanması için Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) talep ediliyor.
  • En az 300.000 TL öz sermaye varlığı kanıtlanamazsa başvuru yapılamıyor.
  • Merkez, şube, iş yeri adreslerinden herhangi birinin ispatı zorunluluklardan biri.
  • 150.000 TL TİO belgesi başvuru ücretinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi hesabına yatırılması gerekli şartlar arasında yer alıyor.

Hangi Şirketler TİO Belgesi Alabilir?

Farklı alanlarda taşımacılık faaliyeti yürütmek isteyen veya hâlihazırdaki belgesini yenilemesi gereken tüm şirketler, bakanlık tarafından talep edilen şartları yerine getirdikleri takdirde TİO belgesi alabilir.

Taşıma fiyatları ve güvenilirlik açısından dört dörtlük kullanıcı deneyimi sunan Yolda.com, 18.09.2025 tarihine kadar geçerli TİO belgesine sahip. Sigortalı taşımacılık, kargo taşımacılığı, parsiyel taşımacılık, FTL taşımacılık alanlarında hizmet veren Experts, kontratlı taşımacılık ve yurt dışı taşımacılığı konusunda da oldukça işlevsel çözümler sunuyor.


TİO İşlemleri